BAL ŞERBETİ NEDİR ? NASIL YAPILIR ? ve FAYDALARI NELERDİR?
Bal, kalsiyum, fosfor, , potasyum magnezyum, sodyum, manganez, bakır deposu muhteşem bir nimettir.
Bal şerbeti nasıl yapılır?
İsmindende anlaşıldığı gibi su ile bal ın karışımdan elde edilir bir bardak suya bir tatlı kaşığı bal ilave edilerek yapılır.
İstenilen oranda bal ve su ilede isteğe göre yapılabilir.
Sıcak ve soğu su ile karıştırarak da yapabilirsiniz tamamen size kalmış.
Bal şerbeti yani ballı suyun faydaları
Öksürük ve soğuk algınlığı için
Bal üst solunum yolları için tam bir şifa deposudur, boğazı rahatlatır, balgamı yumuşatıp, atılmasını kolaylaştırır.
Öksürük : Özellikle yatar pozisyonda iken başlayan kuru öksürğe bal şerbeti iyi gelir.
Bal, limonla karabiber süt karışımı ilede nezlenin giderilmesini sağlar.
Antibakteriyel olması sebebiyle içinde bakteri, mantar oluşmaz. Birçok gıda içinde bozulmadan saklanabilir
Kabızlık: Sıcak su ile yapılan bal kabızlık için birebirdir bağırsakların rahatlamasını ve kabızlığın giderilmesini kolaylaştırır.
İshal : Soğuk su ile yapılan bal şerbeti ise ishal durumlarında etkilidir geçmeyen ve rahatsız edici ishal için soğuk su ile yapılan bal şerbeti birebirdir.
Ağrı kesici: Balın özellikle buharı ağrı ve sızı için yapılabilir ve birkaç dakika içinde ağrı ve sızı geçmeye hafiflemeye başlar.
: Göze Gözün görmesini arttırır. Nar suyu ile karıştırılıp sürme gibi göze çekilirse gözün görme gücü artar.
Kabızlık: Bilhassa sıcak suyun içine katılarak yapılan bal şerbeti kabızlığı kısa sürede geçirir.
Kalp Hastalarına faydalıdır
Kansızlığı giderir:
Kan yapıcı özelliği ile kansızlık için idealdir bununla birlikte yarım kilo bal ve yarım kilo keçi boynuzu pekmezi karıştırılarak tüketilmesi durumunda olumlu sonuçlar elde etmekte ve kansızlık için tüketilmesi gereken bir gıdadır.
Romatizma: Romatizmal hastalıklar için hem yenerek hem içilerek hemde haricen krem gibi uygulanarak tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
İştah açıcıdır: İhtiva ettiği A,B,C, ve içinde bulunduğu vitamin ve minarallerle zindelik verir.
Yara ve iltihap giderir:
Bugün modern tıpta ameliyat yaralarında bal kullanıldığı bilinmektedir.
Cavanagh ve Beazley adlı araştırmacılar balın laboratuar şartlarında özellikle boğaz iltihaplarında kendini gösteren Kalbi Tutacoli mikropları ile Candida Albicans isimli mantarlar üzerinde balın etkili olduğunu gözlemlemişlerdir.
İnhibin mikropların üremesini ve çoğalmasını da önler.
Diş macunu : Diğer tatlı ve meyvelerden farklı olarak bal, dişleri ve diş etlerini temizler parlatır. Dişleri ve diş etlerini mikroplardan oluşumlarından korur,
Verem: Özellikle çiçek balı gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer yaraları ve vereme çok faydalıdır
Varis: Varise faydalıdır. Bal vücutta olan olan varis ve varis yaralarına masaj yapılarak sürülürse çok faydalıdır ve varis için etkilidir.
Karaciğer: Bal karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir. Karaciğer yağlanmasını giderir.
Dini kaynaklardada yer alan bilgilere göre bal için 70 peyganberin duası olduğu belirtilir.
Yine bal için ölümden başka her dert için şifadır denilir.
Bununla ilgili hadisi şerifde ;
Resulullah(s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
"Sinameki ve sennut(tereyağı tulumuna konulan bal), yemeye devam ediniz. Çünkü, bu iki şeyde, samdan başka, her hastalığa şifa vardır."
Ya Rasullullah "sam" nedir? diye soruldu:
"O ölümdür" diye buyurdu.
Balın bilimsel olarak da faydaları kanıtlanmıştır.
Kar amacıyla şekerle yapılan balları bu sınıfa değerlendirmek elbette doğru değildir.
Çünkü baldaki şifayı oluşturan temel neden arıların topladıkları çiçek özleri yani polenlerdir
İnsanların ulaşamayacakları bölgelerdeki çiçekleri bile ziyaret eden arılar bütün topladıkları polenleri birleştirip hem damağa hitap eden, hem de şifa deposu balı oluştururlar.
Bu sebeple arılara sadece şeker vererek elde edilen ve halk arasında "şeker balı" olarak bilinen bal, şifadan daha çok damak lezzeti sunmaya yöneliktir
. Bal konusundaki tercihinizi daima doğal olanlardan yana tercih etmelisiniz.
Balın Gerçek Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Balı tadarak veya renginden iyi mi yoksa kötü mü olduğunu anlamak çok zordur.
Balı ambalajlı olarak marketten alıyorsanız ambalaj etiketinde “içindekiler” kısmını okuyarak sonradan şeker eklenip eklenmediğini kontrol edebilirsiniz
.
Balı üreticisinden alma imkanınız yoksa, Tarım Bakanlığı kontrolünde verilen organik sertifikalı balların üretim aşamasında herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığı için organik balı tercih edebilirsiniz.
Ancak sadece şeker katkısı olmaması balın iyi olduğu anlamına gelmez. Balın elde edildiği bölge,, içeriğinde kalıntı olup olmadığı, raf ömrünü uzatmak için herhangi bir kimyasal madde eklenip eklenmediği gibi değişkenler balın kalitesi ve besin değerini ve dolayısıyla şifa etkisini değiştirmektedir.
-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder